7 Summits Sunnmøre – fotturer

Tindekvindene har laget sin versjon av Seven Summits, og har laget en turbok der alle turene er beskrevet. Ønsket er å inspirere andre til å bestige de mektige og flotte tindene som omkranser Hjørundfjorden, både på ski og til fots. Det er et mål å strekke seg mot.

Her er lista over de sju fotturene:

Jønshornet (1419 moh)
Hornindalsrokken (1529 moh)
Jakta (1588 moh)
Slogen (1564 moh)
Store Smørskredtind (1631 moh)
Store Brekketind (1578 moh)
Råna (1586 moh)

Norsk Fjellfestival har et konsept som de kaller fjellkonge og fjelldronning (norskfjellfestival.no). Etter å ha klatret opp de sju klassiske fjelltoppene i Romsdalen og blitt fjelldronninger, ble tindekvindene inspirerte til å definere sine egne topper. Vi har kalt dem Seven Summits Sunnmøre. Sunnmørsalpene byr på et eldorado av tinder, og vi endte opp med å lage oss to lister. En med sju fotturer og en med sju skiturer.  

Alle er fantastiske tinder, noen litt mer krevende enn andre. Noen er det vi kan kalle «klassikere» og selvskrevne på lista, andre er med fordi de er både høye og geografisk sett mer isolert og spennende plassert enn andre. Alle er fantastiske tinder, noen litt mer krevende enn andre. Hver enkelt kvinne må vurdere sine ferdigheter opp mot kravene turen stiller. Det er ikke alltid så lett når du aldri har vært der. Vi vil derfor anbefale at du bruker guide på noen av turene. Det er viktig å innhente informasjon om målet og forberede seg systematisk og målrettet. Værforholdene kan gjøre toppene mer krevende å bestige.

Husk å ta bilde av deg selv på toppen! Når du har klart alle 7 sender du bildene til post@tindekvindene.no

Se bilder fra de sju ulike fotturene og la deg inspirere!

|

Store Smørskredtind (1631 moh)

1a_dsc09745_5_.jpg

Tindekvindene har definert sine Seven Summits Sunnmøre, og mange ønsker å komme i mål med både fotturene og skiturene. Torsdag kveld inviterte jeg og Birgitte til fellestur, og den ble raskt fulltegnet. Store Smørskredtind er en tur i utsatt terreng, og derfor vil vi begrense antallet på denne turen.

Vi bestemte oss for å møtes på Patchellhytta lørdag kveld. Vi booket oss rom via det nye online-systemet til DNT, men mistet de fleste rommene fordi vi ikke kom innen kl.19. Det ordnet seg fint med madrasser rundt om på hytta. Vi fikk tid til en middag sammen, gå igjennom turen og bli litt kjent, noe som var veldig nyttig og ikke minst, kjempehyggelig:)

Lørdag morgen våknet vi til skyfri himmel og begynte å gå kl.0810. Oppi sida ser vi skodda ligger nedi dalen. Det var magisk å få en så flott start på dagen og turen. Utsikten er fenomenal allerede oppe på ryggen, før man starter på selve Vestegga. Vi tok oss god tid til å nyte naturen og få i oss mat og drikke. Vi delte oss inn i mindre grupper som skulle ha ansvaret for hverandre når vi nå startet på klyvingen. Det var kun jeg og Birgitte som hadde gått turen før så det var mange som var litt spente på hva som ventet rundt hjørnet. Her er det om å gjøre å finne riktig renne. Vi fant den kjapt denne gangen, takket være gode varder som har blitt laget de siste årene. Steg for steg og med fullt fokus gikk klyvingen suverent for alle. Det var fantastisk å komme på toppen. Utsikt i alle retninger og knapt et vindpust. For en dag!

På toppen var det på med kjoler, og vi brukte god tid til å knipse bilder. Selve toppen er ikke veldig stor, så her er det om å gjøre å være gode venner og smyge seg pent forbi hverandre. Så var vi klar for retur.  Vi hadde ikke endelig bestemt oss for om vi skulle gå ned samme vei, eller om vi skulle gå en rundtur via Nordre Smørskredtind. Vi ble enige om å prøve oss på runden og startet returen ned på sør-østsida (samme start som ned Langfonndalen).

Det er mye stein på dette fjellet, så det gjaldt å holde like bra fokus på vei nedover. Da vi kom ned til breen, var vi litt usikker på hvor vi skulle krysse den. Vi valgte til slutt helt unngå breen, gå på nedsiden og så opp igjen. Det gikk veldig fint, og vi kom opp i skaret hvor man følger ryggen mot vest opp til toppen av Nordre S. Nå var det flere som kjente på varmen og at vannflaskene begynte å tømmes. Vi kom oss opp og var superfornøyde med å ha besteget en ny topp. Her hadde ingen av oss vært før. Veldig gøy å se fjellene fra nye perspektiv. Returen fra Nordre Smørskredtind var lettere enn å gå ned Vestegga, så vi var enige om at det var et godt valg. Vel nede ved Patchellhytta delte vi lag. Noen hadde bilen sin på Stranda, andre på Skylstad og Birgitte og Sissel valgte å bli igjen på hytta en natt til for å gå på Slogen dagen etter.

Vi hadde en fantastisk dag i fjellet med sol fra start til slutt. Det var suverent gruppesamhold og vi har fått mange nye turvenner. Takk for kvinnefellesskapet vi har, det er unikt!

Til slutt må vi gratulere Irina Sævik med å ha besteget alle Seven Summits Sunnmøre – fotturer. Hurra for Tindedronningen!